Yogalessen

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter
Yogadocent

Bertine Rosink

achtergrond en contactinformatie

Bertine Rosink (1977)

Plato zei: “De grootste vergissing bij het behandelen van ziektes is dat er artsen zijn voor het lichaam én artsen voor de geest, ondanks dat deze twee-eenheid niet is te scheiden.”

Op mijn twaalfde kreeg ik de ziekte van Lyme, waarbij de rechterkant van mijn gezicht verlamd raakte. Tijdens de ziekenhuisopnames voelde mijn lichaam als een apparaat dat niet meer functioneerde; een mechaniek dat gerepareerd moest worden. Mijn ziel voelde zich er niet meer thuis en begon zich langzaam terug te trekken. Het was alsof mijn lichaam werd overgenomen door de artsen, waardoor ik het contact met de wijsheid van mijn eigen lichaam verloor.

Rond mijn twintigste belandde ik in de psychiatrie vanwege psychoses en Ptss. Hier ervoer ik voornamelijk aandacht voor hersenprocessen, mijn lichaam werd ‘over het hoofd gezien’. Het was alsof dit keer mijn hoofd werd overgenomen door de artsen, waardoor ik het contact met mijn innerlijke weten verloor.

Ik begreep het niet, hoe konden mijn lichaam en geest zo gescheiden worden?

Het is mijn ervaring, dat in contact komen met je lichaam een basisvoorwaarde is voor dit herstel.

Zoals Bessel van der Kolk in zijn boek The body keeps the score schrijft: “ Herstel hangt af van ervaringskennis: je kan alleen de regie over je leven herpakken wanneer je de realiteit van je lichaam erkent.” Peter Levine geeft er in De stem van je lichaam net wat andere woorden aan: “Trauma is geen psychologisch, maar in de eerste plaats biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.”

Yoga is voor mij de weg om lichaam, geest en ziel weer met elkaar te verbinden.

Vanuit een onveilige wereld kon ik door yoga heel diep naar binnen keren. In die innerlijke stilte heb ik binnenin mijzelf een veilige plek weten te creëren van waaruit ik de wereld weer tegemoet kan treden. Ik geloof dat dit iets is, wat een ieder zich eigen kan maken. Door zelf yoga te doen, het zelf te ervaren en zelf weer te gaan (durven ) voelen. Naast het ‘doen’ van yoga, is het bij yoga voor mij ook erg belangrijk om mij te ont-doen van alles wat ik niet ben.

Dat wat mij in yoga zo enorm geholpen heeft, wil ik heel erg graag doorgeven!

http://birdieflies.nl of bertine@birdieflies.nl